Kahve Nasıl Öğütülür, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kahve Nasıl Öğütülür, Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağız tadınıza layık bir kahve içmek istiyorsanız, kahveyi doğru boyutta ve homojen bir biçimde öğütmeniz gerekiyor. Lakin kaliteli kahve çekirdeklerini hatalı bir şekilde öğütülmesi sonucunda, kahveden istediğiniz tadı alamayabilirsiniz.

Evinizde hazırlayıp demleyeceğiniz kahvenin lezzetinin çekirdeğe, su sıcaklığına, kahve/su oranına göre demlediğiniz süre ve öğütme stabil bir şekilde ayarlanmasına bağlıdır. Kahvenizi öğütürken yaptığınız ayar, su ile çekirdeklerin etkileşim yüzey alanını arttırdığı için çok önemlidir. Filtre veya Espresso yöntemi ile kahve demliyorsanız kahve/su temas alanı küçüldükçe kahve tanelerinin arasındaki boşluk artar, bu nedenle su kahvenin içinden daha hızlı geçer. Sonuç olarak bardağınızda aromatik ve ekşi tatların yoğun ve hakim olduğu bir kahve elde etmenize neden olur. Tam tersine, eğer kahve/su temas alanı büyürse, yani ince öğütme yaparsanız su kahvenizin içinden daha yavaş geçer ve daha çok bitter tatları ve yoğunluğu hissedeceğiniz bir kahve demlemenize olanak sağlar.

Yazımızın başında bahsettiğimiz gibi kahvenin homojen olmasının önemli olduğundan bahsetmiştik. Eğer kahvemizin içinde iri ve ince öğütülmüş çekirdekler bir arada olursa hem bitter hem de ekşimsi tatlar alacağınız için özgün bir tada sahip olmayan koyu ve bulanık bir kahve içmeniz kaçınılmazdır.

Kahvenizi öğütmek için temelde iki mekanizma bulunuyor: Bıçaklı değirmen ve dişli değirmen. Bıçaklı değirmenlerde tane kontrolü ve homojen öğütme yapılmadığı için güzel bir kahve içmek isteyen sizlere bu değirmen çeşidini tavsiye etmiyoruz. Dişli değirmenler ise elektrikli ve manuel olarak kullanma olanağınız vardır.

Etiketler: Kahve, Filtre Kahve, Kahve Nasıl Öğütülür?
Ağustos 12, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR